English Romana

    

Proiecte in dezbatere ale primariei municipiului Iasi

Ne face placere sa semnalam prietenilor nostri, dou initiative ale Primariei Municipiului Iasi menite sa reduca poluarea produsa de autovehiculele vechi (documente atasate).

Prima este un proiect de Hotararare a Consiliului Local Iasi care restrictioneaza circulatia autovehiculelor cu norma de poluare Euro3 – nonEuro (in acest moment, proiectul este in dezbatere publica, fiind posibil ca unele termene sa fie modificate). Acesta are alte etape, respectiv 2021, cand vor putea circula doar cele nepoluante sau cu nivel de poluare Euro5 si Euro6 si 2023, cand vor putea circula doar Euro6
—————
A doua, este un proiect aflat , deocamdata, « la nivel de idee (Notă conceptuală), dupa cum este mentionat in documentul atasat fiind, de asemenea, in dezbatere publica. Ulterior, va fi propus Comisiei Europene pentru asigurarea fondurilor nerambursabile necesare. Acesta se doreste a fi o alternativă de abordare oarecum diferită de programul national „Rabla”, diferentele fata de acesta fiind importante :
a) Achiziţionarea/”răscumpărarea” de la posesorii eligibili prin proiect, contra unui voucher de 500 euro (echivalent in lei) a autovehiculelor vechi, poluante, dar fără ca aceştia să fie obligaţi să achiziţioneze un alt autovehicul nou.
b) Faptul ca banii obținuți din valorificarea autovehiculelor scoase din uz și răscumpărate ca urmare a acordării voucherelor, vor crea cadrul suport pentru finanțarea activităților conexe ale proiectului (managementul implementării, publicitatea proiectului, aplicarea măsurilor pentru promovarea transportului public și alternativ la cel auto privat, transfer de know-how către stakeholderii interesați etc.).

PROIECT DE MEDIU – OUR AIR – VOUCHERE PENTRU RENUNȚAREA LA AUTOVEHICULELE POLUANTE – informatii aici

PROIECT: AUTOVEHICULELE POLUANTE AR PUTEA CIRCULA DOAR NOAPTEA – informatii aici si aici

PRECIZĂRI SUPLIMENTARE DESPRE PROGRAMUL MUNICIPAL DE COMBATERE A POLUĂRII CAUZATE DE TRAFICUL RUTIER – informatii aici