DRIVES – Development and Research on Innovative Vocational Education Skills

 

DRIVES – Development and Research on Innovative Vocational Education Skills

Proiectul DRIVES - Development and Research on Innovative Vocational Education Skills

APIA – Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile, este onorata de a fi parte a unuia dintre cele mai importante proiecte europene si, in acelasi timp, alianta a competentelor sectoriale din sectorul auto european, proiect care acopera tot lantul valoric din acest domeniu: productia de vehicule, furnizori de parti si accesorii auto precum si vanzarea si serviciile post-vanzare auto.

Proiectul DRIVES – Development and Research on Innovative Vocational Education Skills (www.project-drives.eu), se desfasoara pe o perioada de 4 (patru) ani, intre 2018 – 2021 si implica 34 de parteneri europeni (intre care este si APIA), inclusiv institutii publice, asociatii europene ale sectorului auto, unitati de invatamant vocational (VET) si universitati din 11 tari europene. Acesta urmareste identificarea si definirea unor instrumente concrete si practice pentru reducerea viitoarelor sincope intre cererea de noi competente profesionale si oferta existenta, cu accent pe facilitarea mobilitatii lucratorilor din domeniul auto, avandu-se in vedere faptul ca pentru noile locuri de munca ce vor apare in industria auto sunt necesare noi competente profesionale care trebuie recunoscute la nivel european.

Proiectul DRIVES propune crearea unei Aliante a competentelor necesare sectorului auto, scopul sau fiind de a se realiza un Cadru general pentru furnizarea de solutii de crestere a capitalului uman necesar sectorului auto, in special IMM-uri, acoperind pe toate nivelele lantul valoric din acest domeniu: productia de vehicule, furnizori de parti si accesorii auto precum si vanzarea si serviciile post-vanzare auto.

DRIVES are in vedere 4 (patru) obiective distincte :

1. Valorificarea cadrelor de competente existente și dovedite ca fiind performante din unele tari (UK, GE), modernizarea acestora pentru a face fata viitoarelor tendinte din industria auto si evaluarea implementarii acestora in alte tari (cum ar fi PT, SK, RO, SP, CZ etc.).

2. Permiterea recunoasterii reciproce a diplomelor obtinute intre educatia formala si informala in domeniul auto, intre VET (Vocational Education and Training) si universitati din Europa, in scopul de a accentua succesul programelor de mobilitate cu finantare guvernamentala, cum ar fi Erasmus + KA1.

3. Implementarea unui concept comun, la nivel European, privind competentele necesare in domeniul auto si integrarea cadrelor de competente existente (Sector skills council, ECQA, AQUA, SkillMan, Skills Passport, etc.) inclusiv cursuri-pilot de instruire.

4. Crearea unei « piete de ucenici » prin evidentierea eficientei acesteia pentru solicitantii de locuri de munca in sectorul auto. In acest sens, se va realiza si o aplicatie informatica, ce va cuprinde principalele cerinte pentru un loc de munca, si care va fi disponibila atat celor care isi cauta un loc de munca, cat si furnizorilor de servicii de instruire (universitati, furnizori VET, etc) si care se va adresa pietei muncii la nivel local, national sau european.

Mai multe detalii despre proiectul DRIVES se pot gasi aici si aici.

Pentru reusita proiectului, va rugam sa acceptati ca si compania pe care o reprezentati sa fie adaugata in lista de „key stakeholders” si in acest sens, pentru completarea bazei de date a proiectului, va rugam sa accesati https://www.surveymonkey.com/r/WL9VDNL.

Datele dvs. vor fi utilizate numai in scopul proiectului si pentru a primi, pe durata de desfasurare a proiectului, informatii si materiale obtinute in urma activitatilor din proiect (www.project-drives.eu).