Informatii utile drepturi

 

Vreți să aflați ce competenţe are service-ul ales de dvs. şi dacă acesta poate efectua reparațiile care vă interesează?

5.1.    Unele ateliere pot efectua doar anumite tipuri de activităţi şi pot repara doar anumite sisteme auto! Înainte de a iniția repararea vehiculului avariat, consultați pagina web a Registrului Auto Român (RAR) pentru a vă asigura că atelierul de reparații ales de dumneavoastră funcționează legal şi efectuează tipul de reparații solicitat de dumneavoastră:

http://www.rarom.ro/RO/article–Ateliere%20service%20auto%20-%20conform%20Legii%20512013–851.html

5.2.    Suplimentar, unele ateliere de reparații sunt autorizate şi de producătorii de vehicule(1), nu doar de Registrului Auto Român (RAR)!


(1) Potrivit Reglementărilor privind autorizarea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de reparaţii, de întreţinere, de reglare, de modificări constructive, de reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi de dezmembrare a vehiculelor scoase din uz – RNTR 9, aprobate prin Ordinul nr. 2.131/2005 si modificate ulterior prin Ordinul 1022/2013, atelierele de reparații sunt clasificate pe clase, în funcție de tipul activității si complexitatea acesteia. Atelierele din Clasa I dețin, pe lângă autorizarea Registrului Auto Român (RAR), şi „abilitarea din partea unui producător de vehicule sau a reprezentantului autorizat al acestuia”, respectiv „respectă tehnologiile şi procedurile prevăzute de producătorul vehiculului, componentei sau al sistemului; utilizează aparatura şi dispozitivele prevăzute de producătorul vehiculului, componentei sau al sistemului în procedurile de lucru ale acestuia; utilizează componente şi echipamente de origine sau recomandate de producătorul vehiculului, componentei sau al sistemului”.